Is jouw website veilig?
Hoewel het nog veel te vaak mis gaat zijn internetgebruikers zich steeds meer bewust van het belang van een veilig internet. Niet klikken op mail van een onbekende afzender, geen pincode of andere persoonlijke informatie doorgeven, niet betalen via een onveilige website de meeste houden er wel rekening mee. Waar de meesten zich niet bewust van zijn, is het risico van onveilige websites, want wat kan er nu gebeuren als ik een afspraak maak bij de kapper of een online zoek naar een nieuwe TV?
Een interessante vraag is, wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor een veilig internet, zijn dat de bezoekers van jouw website? Of ben jij dat als website eigenaar? Een onveilige website aanbieden getuigt van weinig respect naar je klanten, daar zal iedereen het wel over eens zijn.
*Bij het afsluiten van een onderhoudspakket voor 1 jaar (€ 420,- ex. btw) maken wij GRATIS een nieuwe website die voldoet aan alle moderne eisen. Dus geschikt voor mobiel gebruik, een privacyverklaring, indien nodig een verwerkersovereenkomst én met een veilig SSL Certificaat (groene slotje). Zo ben je helemaal klaar voor de AVG.
Hoe zit het met jouw website?
Juist omdat de grote websites, banken en webwinkels waar betalingen worden gedaan in het algemeen goed beveiligd zijn. Concentreren hackers zich op kleinere websites, simpelweg omdat daar de beveiliging in veel gevallen minder goed is.
Wat kan een hacker met jouw website?
Vergis je niet ook dat is best lucratief. Het maakt hackers namelijk niet zoveel uit of jouw website wel of niet goed bezocht wordt. In veel gevallen heeft een hacker zelfs de voorkeur voor een minder goed bezochte website, omdat deze vaak ook slecht of niet regelmatig onderhouden worden. Zo valt het in het minder snel op dat de website gehackt is.
GELD VERDIENEN
Hackers plaatsen linkjes op je website die doorverwijzen naar websites met bijvoorbeeld illegale producten, seks of medicijnen. Iedere klik levert de hacker geld op.
SPAM EN PHISING MAILS VERSTUREN
Een hacker kan via jouw mailaccount duizenden Phishing mails versturen. Phishing emails zijn mails die lijken te komen van een vertrouwde website, bijvoorbeeld je eigen bank. Er wordt daarin bijvoorbeeld gevraagd om, via een link, je inloggegevens of andere gevoelige informatie te controleren of aan te passen. Hiermee kan de hacker inloggegevens verkrijgen om vervolgens geld van een rekening af te halen.
KLANTGEGEVENS VERKOPEN
Het kan voor hackers lucratief zijn om de gegevens van je klanten databases te verkrijgen. Klanten informatie kan op de zwarte markt per stuk al een paar euro opleveren, met gevoelige informatie leveren ze een paar tientjes per klant op. Webwinkels en websites waar klantgegevens worden opgeslagen d.m.v. bijvoorbeeld een formulier zijn hier gevoelig voor.
MALWARE VERSPREIDEN
De Hackers sturen, zonder dat je er iets van merkt, via jouw website malware naar je websitebezoekers. Hiermee kunnen ze computers van jouw bezoekers besturen en wachtwoorden en andere gevoelige informatie verkrijgen.
Over het algemeen zal je niet snel merken dat je website is gehackt omdat de hacker er alle belang bij heeft je website zo lang mogelijk te misbruiken.
CHANTAGE
Het kan gebeuren dat je website wordt gehackt en dat je admin wachtwoord door de hacker wordt aangepast. Pas na betaling kun je weer toegang krijgen tot je website. Ga hier nooit op in want je loopt goede kans om later weer tegen hetzelfde probleem op te lopen.
DDOS AANVAL
Hackers zijn in staat om software op je website te plaatsen die in staat is om per dag honderdduizenden mails te versturen. Samen met andere gehackte websites wordt dan een aanval gedaan op een bepaald computersysteem met als doel deze uit de lucht te halen.
POLITIEKE OF RELIGIEUZE MOTIEVEN VERSPREIDEN
De zogenaamde ´hacktivist´ zal een website willen gebruiken om zijn of haar mening te verkondigen aan de wereld of om angst te zaaien en te bedreigen.
GEWOON VOOR DE LOL
Sommige mensen (vaak jongeren of scholieren) vinden het een uitdaging om een website te hacken en doen het puur voor hun plezier of uit verveling. Vaak zijn ze niet bewust van de schade die dit veroorzaakt. Op internet zijn er voor alle bekende CMSen zoals Joomla, WordPress en Drupal kant en klare scripts te vinden waarmee eenvoudig een lek in de software gevonden kan worden. Hiermee is het zelfs voor mensen met beperkte kennis eenvoudig om websites te hacken. Met name verouderde CMS software- en plugins zijn hier gevoelig voor.