Meer weten over WordPress

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je eenvoudig een website kunt maken én onderhouden. De meeste mensen denken bij WordPress nog aan een Content Management Systeem (CMS) voor blogs. En oorspronkelijk was dit ook zo, en het kan nog steeds. Tegenwoordig kun je veel meer met WordPress dan alleen een blog maken. Daarom zie je ook dat WordPress steeds vaker door grote merken en bedrijven gebruikt wordt om een website mee te maken.

Door alle ontwikkelingen is de vraag: “Wat is WordPress?” daarom niet meer te beantwoorden in een paar regels…

Wat is WordPress? | Onzid Webdesign

Wat is WordPress dan?

WordPress is een systeem om een blog, website en zelfs webshop te ontwikkelen en te beheren. Omdat WordPress een CMS is heb je hier voor geen kennis van programmeertalen zoals HTML, PHP of CSS meer nodig. Het kenmerk van een CMS is dat je zelf alleen tekst hoeft in te voeren, eigenlijk zoals je gewend bent bij een tekstverwerkingsprogramma zoals Word, en het systeem de achterliggende code afhandelt. Zo kun jij je volledig focussen op de inhoud en je niet druk te maken over het programmeren.

Open source

WordPress is een gratis open-source programma, dit betekent niet alleen dat je zelf kunt helpen om het programma te verbeteren. Maar ook dat je het hele programma aan mag passen aan je eigen wensen (uiteraard is daar wel enige kennis van programmeren voor nodig). Door het open-source systeem, wordt er dagelijks door verschillende mensen aan gewerkt, zo wordt het programma steeds beter en worden bijvoorbeeld beveiligings problemen snel ontdekt en opgelost.

Uitbreidingen & uiterlijk

WordPress is niet alleen het CMS programma, er zijn ook uitbreidingen, de zogeheten plugins die ook vaak gratis beschikbaar zijn. Doordat er zoveel gebruik wordt gemaakt van WordPress is er een grote community ontstaan die allemaal helpen bij het ontwikkelen van nieuwe plugins en thema’s. Om je een indruk te geven, op het moment van schrijven zijn er meer dan 30.000 gratis plugins en 2.500 gratis thema’s beschikbaar.
Een thema wordt gebruikt om het uiterlijk van je WordPress website aan te passen, met meer dan 2.500 gratis thema’s zou je denken dat er voor vrijwel iedereen wel een geschikt thema beschikbaar is.

Gratis & Premium

Hoewel WordPress gratis is en het grootste gedeelte van de community gratis plugins en thema’s maakt, zijn er ook thema’s en plugins die als betaalde versies worden aangeboden. Dat is niet zo vreemd, want het kost natuurlijk veel tijd en moeite om bijvoorbeeld een goed werkend thema te ontwikkelen.
Over het algemeen kun je met de gratis versies, vooral bij een eenvoudige website, prima uit de voeten. Wil je een professionele website voor je bedrijf en dus iets meer, dan zijn er de premium thema’s en plugins.
In het algemeen zijn deze voor een redelijke prijs aan te schaffen en nog altijd bijzonder interessant, want een thema of plugin zelf (laten) ontwikkelen is echt vele malen duurder.

wat heb je nodig?

Om WordPress te kunnen gebruiken heb je eigenlijk niet zoveel nodig. Een domeinnaam en hostingpakket is voldoende om te starten. Wel moet er in je hostingpakket ondersteuning voor MySQL (Versie 5.0 of hoger) en PHP (Versie 5.4 of hoger) zijn. Door de populariteit van WordPress beschikken de meeste hosting providers tegenwoordig gelukkig over speciale pakketten.

Over de hele wereld is WordPress bekend en populair, veel mensen denken echter dat WordPress alleen wordt gebruikt door particuliere en kleine websites omdat “het gratis is”. Niets is minder waar, sommige van de meest bekende en grote merken maken ook gebruik van WordPress. Hierbij worden ze niet alleen als blog gebruikt, maar ook als volledige website. Hieronder vind je er een aantal:

Sony Playstation

Rolling Stones

Ford

Flickr

Spotify

Radio 538

CNN

North Sea Jazz